Tudósok kimondták: a koronavírus ellen valóban hatékony az ózon

A Fujita Egészségtudományi Egyetem kutatói sajtóértekezletükön közölték: kísérleteikben az ózongáz 0,05-01 ppm koncentrációja, amely nem káros az emberi egészségre, képes volt megölni a vírust.

A kutatók egy zárt kamrában ózongenerátort használtak koronavírusmintákkal. A vírus fertőzőképessége több mint 90 százalékkal csökkent, amikor alacsony ózonkoncentrációnak tették ki 10 órán át. A kutatást vezető Murata Takajuki szerint ezt a módszert használva, folyamatos, alacsony koncentrációjú ózonkezeléssel a koronavírus terjedése csökkenthető
még emberek jelenlétében is.

Különösen hatékonynak találták magas páratartalom esetén.

A Japán középső részén lévő Aicsi prefektúrában lévő Fujita Orvostudományi Egyetem Kórházában a kutató felállítottak ózongenerátorokat a várótermek és betegszobák fertőzöttségének csökkentésére. Az egyetemen folynak a klinikai próbák a Fujifilm Holding vállalat avigan nevű szere hatékonyságának megállapítására a Covid-19 kezelésében is.

[Mihez nem szabad hozzányúlni? Mutatjuk, milyen felületen meddig bírja a koronavírus]

Az ózon egy oxigénmolekulafajta, amelyről köztudott, hogy képes hatástalanítani a kórokozókat. Korábbi kutatások már kimutatták, hogy nagy koncentrációban – 1-6 ppm között – hatékony a koronavírus ellen, ám a nagy koncentráció káros az ember egészségére. A japán eredmény tehát azért fontos, mert bizonyítást nyert általa, hogy az emberi szervezetre még ártalmatlan alacsony koncentráció is hat.

A Georgiai Műszaki Egyetem tudósainak minap közzétett kutatási eredményei szerint az ózon hatékony lehet orvosi védőeszközök, köpenyek, szemüvegek fertőtlenítésében is.

forrás:https://hvg.hu/tudomany/20200831_koronavirus_semlegesitese_ozon

Leave a comment